![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUn5x87hEMLF8LXFF5ENb8tbYwo3NN2zbk6uqd60-hDhvqul6SvM5Ayj_V8LvGE79P9eqfWH-sUc8wRhWldxMXeqWv2cjq4nrk8tFP0OmjsmJ-4U7TzZS5NpO_n120aPnt-DvKZmWBfP2A/s400/13227214_1697640423819708_2271221897530922859_n.jpg)
Sastojci
Beze kora:
12 bjelanjaka
250 g šećera
1 žlica octa
Krema:
12 žumanjaka
8 žlica šećera
5 žlica gustina
600 ml mlijeka
250 g maslaca
4 žlice umućene šlag pjene
300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
100 g ribane čokolade za kuhanje
Još:
4 šlag pjene (ili 1l Hople)
500 ml mineralne vode
Priprema
1.
Napomena: Jako je bitno prije izrade beze kore jaja držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
2.
Za beze koru izmiksati bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavati šećer stalno miksajući.
Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dotle dok se šećer potpuno ne otopi (bar pola sata), inače će se šećer tijekom pečenja topiti i kora će biti mekana, a ne hrskava.
Može se šećer samljeti u mlincu za kavu i puno brže će se otopiti, samim tim treba bjelanjke kraće miksati.
Pri kraju dodati žlicu octa, može i limunov sok.
3
Veliki lim od pećnice nauljiti i obložiti papirom za pečenje. I papir nauljiti sa 2-3 kapi ulja da se pečena kora lakše odvoji. Izliti i poravnati snijeg od bjelanjaka pa staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 150”C.
Peći (sušiti) 1 sat, ili dok kora ne očvrsne, isključiti pećnicu, odškrinuti vrata (ubaciti drvenu kuhaču) i ostaviti koru da se tako ohladi.
Ohlađenu uzduž prerezati na dva dijela.
4.
Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati gustin (mutiti u posudi koja će ići na vatru).
Pomalo dodavati vrelo mlijeko stalno miješajući.
Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusnu.
U ohlađenu kremu dodati dobro izrađen maslac (prethodno ga miksati sve dok ne pobijeli).
5.
Istući 4 šlag pjene sa mineralnom vodom.
Od tučenog šlaga uzeti 4 žlice i umiješati u kremu.
Zatim kremu podijeliti na 2 dijela.
Jedan dio ostaviti kakav jeste, a u drugi dodati krupno mljevene orahe ili lješnjake (sa lješnjacima je posebno fino) i sitno ribanu čokoladu.
6.
Slaganje:
– beze kora – tamna krema – žuta krema
– beze kora – tamna krema – žuta krema
i sve premazati umućenim šlagom i posuti krupno rezanim orasima. Sastojci Beze kora: 12 bjelanjaka 250 g šećera 1 žlica octa Krema: 12 žumanjaka 8 žlica šećera 5 žlica gustina 600 ml mlijeka 250 g maslaca 4 žlice umućene šlag pjene 300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka 100 g ribane čokolade za kuhanje Još: 4 šlag pjene (ili 1l Hople) 500 ml mineralne vode Priprema 1. Napomena: Jako je bitno prije izrade beze kore jaja držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi. 2. Za beze koru izmiksati bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavati šećer stalno miksajući. Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dotle dok se šećer potpuno ne otopi (bar pola sata), inače će se šećer tijekom pečenja topiti i kora će biti mekana, a ne hrskava. Može se šećer samljeti u mlincu za kavu i puno brže će se otopiti, samim tim treba bjelanjke kraće miksati. Pri kraju dodati žlicu octa, može i limunov sok. 3 Veliki lim od pećnice nauljiti i obložiti papirom za pečenje. I papir nauljiti sa 2-3 kapi ulja da se pečena kora lakše odvoji. Izliti i poravnati snijeg od bjelanjaka pa staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 150”C. Peći (sušiti) 1 sat, ili dok kora ne očvrsne, isključiti pećnicu, odškrinuti vrata (ubaciti drvenu kuhaču) i ostaviti koru da se tako ohladi. Ohlađenu uzduž prerezati na dva dijela. 4. Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati gustin (mutiti u posudi koja će ići na vatru). Pomalo dodavati vrelo mlijeko stalno miješajući. Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusnu. U ohlađenu kremu dodati dobro izrađen maslac (prethodno ga miksati sve dok ne pobijeli). 5. Istući 4 šlag pjene sa mineralnom vodom. Od tučenog šlaga uzeti 4 žlice i umiješati u kremu. Zatim kremu podijeliti na 2 dijela. Jedan dio ostaviti kakav jeste, a u drugi dodati krupno mljevene orahe ili lješnjake (sa lješnjacima je posebno fino) i sitno ribanu čokoladu. 6. Slaganje: – beze kora – tamna krema – žuta krema – beze kora – tamna krema – žuta krema i sve premazati umućenim šlagom i posuti krupno rezanim orasima.
Nema komentara:
Objavi komentar