petak, 9. rujna 2016.

Izvrnuti kolač s kruškama i đumbirom



Jednostavan kolač vrhunskog izgleda i okusa! Okusi kruške i đumbira odlično se nadopunjuju, a  smeđi šećer, cimet i javorov sirup kolaču daju osebujnu aromu. Miris cimeta je za muško osjetilo mirisa pravi afrodizijak – vaši muški zaista će se radovati ovom sočnom i aromatičnom kolaču. Ugodan vikend!

Sastojci  12 osoba
4 - 5 srednje velikih zrelih krušaka, oguljenih, očišćenih i narezanih na deblje uzdužne ploške
40 g maslaca, sobne temperature
¼ šalice Demerara (smeđeg) šećera
1 ½ čajna žlica cimeta mljevenog Podravka
Biskvit:
220 g maslaca, sobne temperature
½ šalice Demerara (smeđeg) šećera
50 g korijena đumbira, oguljenog i naribanog
3 jaja
70 ml javorovog sirupa (ili meda)
¼ šalice Muscovado šećera
3 šalice pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 ½ čajna žlica prašaka za pecivo Docela
1 ½ čajna žlica sode bikarbone Dolcela
½ čajne žlice soli
1 ½ šalica kefira

Priprema
1.
Maslac otopiti na laganoj vatri. Šećer i cimet lagano kuhati 1 minutu na otopljenom maslacu ili dok se šećer posve ne otopi.
Otopinu maslaca, šećera i cimeta razmazati po dnu pomičnog oblika za torte promjera 20 ili 23 cm, prethodno lagano nauljenog i obloženog papirom za pečenje.

2.
Ploške kruške gusto posložiti po otopini s maslacem tako da dno bude posve prekriveno. Odložiti.

3.
Maslac i šećer miješati mikserom 3 - 5 minuta ili dok maslac ne postane pjenast, a smjesa ujednačena. Đumbir dodati, sve dobro miješati još 1 minutu.

4.
Jaja dodati jedno po jedno, dobro promiješati da se posve sjedine sa smjesom.


5.
Javorov sirup i Muscovado postepeno umiješati. Smjesa će izgledati kao da je prepuna grudica, ali one će nestati kada se dodaju suhi sastojci.

6.
Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol pomiješati u zasebnoj posudi, te postepeno, naizmjence s kefirom, dodavati smjesi s maslacem. Miješati običnom kuhačom, sasvim lagano i tek toliko da suhi sastojci upiju svu tekućinu i ravnomjerno se sjedine s kremom od maslaca


7.
Biskvitnom smjesom prekriti kruške, poravnati gornji sloj. Kolač peči u pećnici na 160˚C oko 1 h 30 min, ili dok ne bude sasvim pečen (trik s čačkalicom kroz sredinu kolača).

8.
Kolač ostaviti da se hladi 10 minuta u obliku za tortu, zatim ga pokriti tacom za posluživanje i pažljivo prevrnuti. Pomičnu stranicu oblika za torte otpustiti i maknuti. Lagano skinuti papir za pečenje s vrha kolača.

Laka preporuka: u receptu su preporuke za količinu smeđeg šećera. te ga bez problema možete dodavati ili oduzimati po želji.  Umjesto Muscovada možete dodati još javorovog sirupa ili meda (iako je onda okus malo drukčiji).
Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 478 kcal; masti: 19,91 g; ugljikohidrati: 48,92 g; bjelančevine: 5,86 g; kolesterol: 96 mg; natrij: 594 mg; kalij: 140 mg.

Mjerne šalice i žlice
Posluživanje
Poslužiti mlak ili hladan.

Nema komentara:

Objavi komentar