najbolji recepti za slana i slatka jela na jednom mjestu.
srijeda, 24. veljače 2016.
Sastojci 4 osobe
1 kg bijelog krumpira
250 -300 g cca brašna : pola oštrog – pola mekog
2 kom jaja
1 obilatu žlicu maslaca. margarina ili masti
prstohvat soli
Priprema
1.
Za njoke koristimo bijeli krumpir jer ima manje škroba, tako da su oni mekši. Također nikad ne koristimo mladi krumpir. Skuhajte u osoljenoj vodi krumpir (nemojte ga stavljati u ekspres lonac. Probali smo, nije dobro. Krumpir pukne i postaje vodenast). Ogulite ga i odmah propasirajte kroz gnječilicu za krumpir. (Ništa drugo se ne preporučava – od obične gnječilice za pire ostaju grudvice krumpira, pasirača za povrće je veoma spora. Mikser ili blender pretjerano istuče krumpir i izdvoji škrob u ljepljivu masu. Najbolja usporedba jest pravljenje dobrog pirea od krumpira – stara, klasična gnječilica je neprikosnovena : pire nije ni grudvast ni ljepljiv.) Dakle, topli krumpir propasirajte, raširite po stolu i pustite da se potpuno ohladi. Tako će upijati minimalno brašna.
2.
Ohlađeni krumpir rasporedite u oblik vijenca . u sredini stavite 2 jaja i isjeckajte maslac. (Moj otac je tvrdio da su najbolji s margarinom – budući da margarin uopće ne koristim, u njoke stavljam maslac ili svinjsku mast). Malo posolite. Polovicu brašna pospite po krumpiru, polovicu stavite po strani jer ćete ga postepeno dodavati koliko bude trebalo.
3.
Ovaj dio je najosjetljiviji – ako dodate previše brašna, njoki će biti tvrdi. Mjera za brašno će vam samo dijelom pomoći, jer jako ovisi o krumpiru. Tijesto mora biti mekano, da se ne lijepi po rukama. Što manje brašna stavite, bit će bolje. Tijesto od krumpira se ne mijesi previše – čim ste spojili sve sastojke u lijepo, kompaktno tijesto, gotovo je.
4.
Izrežite kriške tijesta, napravite valjčiće – kobasice, režite ih, po mogućnosti što sličnije na komade cca 2×2. Tada ih zarolajte između dlanova kako bi dobili kuglice.Obilato posipajte ribež oštrim brašnom i ako treba svako toliko pobrašnite ruke da vam se njoki ne lijepe. Svaku kuglicu prstom pritisnite po ribežu kako je vidljivo na fotografiji. Moj otac je tvrdio da svaki njok treba još i stisnuti na sredini – dobija se oblik “mašnice”. Ovo služi da se njok previše ne rastvori na donjem dijelu gdje ima crticu-udubinu od pritiskanja palcem
5.
Slažite njoke na nabrašnjeni podstavak – ja koristim Ikeine podstavke za rezanje u boji (pakovanje od 3 kom košta 1Eur), ili plastične podmetače za tanjur. Oni će vam olakšati ubacivanje njoka u kipuću vodu.
6.
Najbolje je kuhati njoke u širokoj posudi s puno vode. Pokušajte ih skuhati u dva puta. Kada ih ubacite u kipuću, slanu vodu odmah ih poklopite. Čim uzavru, isplivaju na površinu i to je znak da su gotovi. Prelijte ih s 2-3 dl hladne vode, da zaustavite vrenje i šupljom žlicom (kutljačom) vadite vani. Ako nemate šuplju kutljaču, vadite ih cjedilom za juhu – u tom slučaju ih malo protresite da ne ostane vode.
7.
U zdjelu za serviranje stavite najprije umak, onda ubacite procijeđene njoke, pospite šakom svježe naribanog parmezana, na to stavite ponovno umak. lagano promješajte i – servirajte odmah.
8.
njoki preliveni umakom, raguom od patke
Posluživanje
Njoki su odlčni s umacima od mesa – svih vrsta mesa, ali naročito s raguima od mljevenog mesa. Jako su dobri sa različitim vrstama sira, te najobičnijim umakom od rajčica, bosiljka i parmezana. Božanstveni su s umacima od školjaka, rakova i riba. Pa ipak, nisu previše zastupljeni u menijima izvan Dalmacije i priobalja. Nema te navike, što je jedan razlog. Drugi, što svi zaziru od tobožnjeg velikog posla. To je točno onda kada radimo njokade za 8-10 ili više ljudi. Ali, za dnevne, manje, porodične količine to je nikakav posao – skuhajte 2 krumpira po osobi itd. Užitak, nemjerljiv. A djeca! Njoki su sigurno najomiljenije dječje jelo na svijetu
(dopisano 6. studenog – Dobila sam kritike da ovi njoki nisu dalmatinski, a ja bih dodala : točno je, nisu samo dalmatinski. Ovakve njoke ćete jesti u Istri, Primorju, na mnogim otocima, na slovenskom Krasu i naravno u Italiji. Gnocchi su njihov naziv. ;eđutim, njoki su dio naše tradicionalne kuhinje u tolikoj mjeri da ih svojatamo. Napisala sam, da se to dešava s mnogim jelima koje predstavljaju civilizacijsku gastrononsku baštinu – npr. pite, štrudeli, gulaši itd. Međutim, veoma me veseli što ima toliko klikova i što sam ove naše njoke približila onim krajevima koji poznaju samo valjuške)
Izvor: coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar