četvrtak, 4. kolovoza 2016.

Palačinke sa jednim jajetom



Sastojci
1 jaje
2 Vanilin šećera Dolcela
2 čepa ulja
prstohvat soli
1 velika žlica šećera
cca 4 šalice (250ml) Pšenično glatko brašno Podravka
cca 1l hladne vode
cca 1l mlijeka.

Priprema
1.
U poveću zdijelu izmiješati jaje i prstohvat soli.
Možete mikserom, ali ja preferiram sa pjenjačom.
2.
Dodati oko 200 ml vode i  200ml mlijeka.
Umutiti sve zajedno.

3.
Dodati oko šalicu brašna, i tako dodavati postepeno dok ne dobijete podosta gustu smjesu.
4.
Kada dobijete podosta gustu smjesu (dosta gušću od normalne smjese za palačinke), ponovno dodajete vodu i mlijeko, te ponovno miješate, pa ponovno brašno, i tako cijelo vrijeme dok ne potrošite količinu vode i mlijeka.
5.
Sada kada ste dobili normalnu smjesu, tj normalne gustoće, dodati vanilin šećer, obični šećer (ja sam dodala jednu žlicu) i ulje.
Ponovno izmiješati i peći.

Posluživanje
U receptu zapravo nije bitna količina vode, mlijeka i brašna zato što sve ovisi koliko palačinki hoćete ispeći. Meni je od ove smjese ispalo 36 palačinki.
Savijet koji mi je moja mama udijelila je da ne stavljam puno šećera jer tada palačinke hoće pucati. No, probajte pa vidite, ja se držim tog njenog savijeta otkako mi ga je dala.
Kada krenete peći prvu palačinku i ako vam se zalijepi za tavu i pretvori "u prah" kada ju pokušate skinuti, dodajte još brašna. Moje su dosta tanke tako da ih izađe jako puno.
Ukoliko želite da budu slane palačinke, izbacite vanilin šećer i obični i dodajte malo više soli.

Nema komentara:

Objavi komentar