četvrtak, 4. kolovoza 2016.

suve ljute papričice

suve ljute papričice

Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo i tera na plač. Veliki ljubitelji paprenih i ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari. Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta. Deluju antiupalno: Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa. Sprečavaju bol: Najnovija istraživanja potvrđuju da čili delotvorno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom. Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema: Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze. Poboljšavaju probavu: Prema ajuverdi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje telu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobra probava je ključna za naše zdravlje. “Hrane” naš imunitet: Jarkocrvena boja čili papričica svedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje telu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija. Sprečavaju rak prostate: Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin deluje kao pravi “ubica” stanica raka. Nakon četiri nedelje terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400 mg kapsaicina tri puta nedeljno. Podstiče mršavljenje: Ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga. deo teksta preuzet iz http://stil.kurir.rs/nutricija/ljute-papricice-najzdravija-namirnica-sveta-leci-cak-10-bolesti-i-cini-cuda-za-cir-na-zeludcu-clanak-31516


Sastojci  4 osobe
20-30 kom crvene suve papričice
ulje za prženje
so
biber u zrnu (tucani)
Lovor sušeni Podravka

Priprema
1.
suve,crvene papričice,oprati,osušiti izbockati vrhom noža na dva tri mesta.
u tiganju naliti ulje,zagrejati ga i propržiti suve papričice sa svih strana.bitno je da vatra nije mnogo jaka.u toku pečenja lagano posoliti.
vodite računa hoće  da prska po malo...

2.
kada se papričice ohlade, ređati u teglicu i naliti uljem u kome su se pekle.po ukusu može se dodati koje zrno bibera ili lovor.
Posluživanje
kao salata,dodatak jelu...
najbolje se jedu zimi,ali pošto ih moj dragi obožava ja sam ove pravila u proleće, negde u aprilu-maju dok je još bilo suvih na pijaci...

Nema komentara:

Objavi komentar