srijeda, 13. siječnja 2016.

Pečene mirišljave dunje

Pečene mirišljave dunje

Sastojci

3 dunje
75 g seckanih oraha
75 g seckanog suvog voća ( suve smokve,suve kajsije, suvo grožđe, suve brusnice )
90 g meda ili po ukusu
4 kašike ruma
3 kašičice vaniline esencije ili vanilla paste
6 klinčića
1 1/2 kašičica cimeta
6 prstohvata muškatnog oraha
6 zvezde anisa
Sastojci za preliv:
150 ml sveže isceđenog soka od pomorandže ili jabuke
2 pune kašike meda.

Priprema

1.

Dunje oprati i osušiti.

Orahe i suvo voće sitno iseckati i izmešati.

Iz dunja izvaditi semenke i očistiti sredinu tako da imate malo veći otvor.
U svaki otvor staviti šestinu oraha i suvog voća ( ja sam koristila suve kajsije i suve smokve ), staviti po jedan klinčić,preliti sa rumom u koji ste sipali vanilu i med i sve sjedinili, posuti sa cimetom i muškatnim orahom i zabosti po jednu zvezdu anisa.
2.

Uključiti rernu na 180°C da se zagreje.

Uzeti dublju posudu, koja ima poklopac a i ne mora, prekriti pek papirom i naređati napunjene dunje.Ako imate još tečnosti od ruma,preliti sa ostatkom po seckanom voću i orasima.

Poklopiti sa folijom, dobro ušuškati svuda okolo i peći tako poklopljeno pola sata. Posle pola sata otkriti i peći još 10 do 15 minuta dok vam malo ne porumene odozgore.
3.

Moje su dunje bile dosta suve zato sam napravila ovaj preliv od soka pomorandže i meda. Staviti u šerpicu sok i med i kuvati da se vrlo malo zgusne.
Preliti sokom pre služenja.
4.
Prijatno!!!.

Nema komentara:

Objavi komentar