![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0rXJdmJ55lSMYEW-wyJpfQne4MH85JHkLmXzsCCI_td_R4aHmsIfZjqaO2y1Gpce8u5J-9JUYK58o2dWc5m5o5NCHW0AEeYWqoDxq7-sXyuRU2kwdzjujJxyw9G0CBi87c-YfK2KtKI95/s400/aacf1c3c975a445b1da7b13990919d8e_view_l.jpg)
Sastojci
Tijesto:
500 g brasna
1 kockica (42 g) svjeze germe
250 ml mlijeka
50 g maslaca
1/2 kasicice soli
krupna sol za posipanje
Za kuhanje peciva
2 l vode
5-6 kasika natrona ili sode bikarbone
Priprema
1.
Brasno staviti u posudu i napraviti malo udubljenje. Germu rastopiti u malo toplog mlijeka i staviti u udubljenje. Maslac narezati na snitice i poredati okolo udubljenja. Pokriti i ostaviti da miruje 15 minuta.
2.
Ostatak mlijeka dodati u posudu, posoliti i umijesti glatko i dosta cvrsto tijesto. Pokriti i ostaviti da miruje oko 1/2 sata.
3.
Tijesto lagano razvaljati na dasci i izrezati u 10-15 jednakih dijelova, ovisno sta cete praviti – perece ili peciva.
4.
Vodu staviti da prokuha, maknuti s vatre i dodati ‘natron’ ili sodu bikarbonu. Voda i soda prave burnu reakciju zato savjetujem da se makne s vatre. Vratiti da voda pocne lagano kuhati. Staviti svako pecivo u kipucu vodu oko 30 sekundi. Vaditi supljom kasikom i stavljati na pleh oblozen pek papirom.
5.
Svako pecivo malo zarezati ostrim nozem, posuti krupnom solju i peci na 180 C ili 400 F do fine rumene boje.
Nema komentara:
Objavi komentar