utorak, 22. prosinca 2015.

Amaretti Morbidi Keksici



  • 200 g Bademovog brasna ili sitno samljevenih badema
  • 200 g Secera
  • 2 kasike Brasna
  • Bjelanjka(oko 60 g )
  • Prstohvat Soli
  • 1/2 kasicice Bademovog ekstrakta
  • secer u prahu po potrebi



Priprema
1.
U vecu zdjelu prosijati bademovo brasno,brasno i secer. Pripremiti tepsiju s tim sto ce te je obloziti pek papirom.

2.
Posebno umutiti bjelancad, pa im dodati bademov ekstrakt.

3.
Umucena bjelancad dodati u suhe sastojke i mjesati dok nedobijete ujednacenu smjesu.

4.
Ovako treba da vam izgleda smjesa nesto kao kad pravite domacu bademovu smjesu ili marcipan.

5.
Staviti secer u prahu u jednu zdjelu i onda ruke uvaljati u secer i praviti manje kuglice i stavljati na tepsiju.

6.
Upaliti rernu da vam se zagrije na 150 C (300 F.) Kuglice ostaviti vani  15-20 minuta da vam se suse prije nego sto ih stavite u rernu. Staviti ih u zagrijanu rernu i peci oko 20-22 minute ili dok vam vrh keksica ne puknu a dno ne dobije svjetlo smedkastu boju.

Posluživanje
Gotove keksice staviti da se ohlade prije nego sto ih stavite u kutiju. Izade oko 36 keksica ako ih pravite manje. Ja ih malo pospem secerom u boji dok su jos vruci za praznike.
Isto tako su veoma popularni keksici gdje ja zivim i kod nasih prijatelja i musterija.
Vjerujem da ima drugih verzija ovdje na coolki ali ovo je recept za jedog divnog bloga love and olive oil.



Nema komentara:

Objavi komentar