Sastojci
- 700 g brašna
- 1 suhi kvasac Dolcela (7 g)
- 200 ml toplog mlijeka
- 80 ml tople vode
- 2 supene kašike ulja
- 2 supene kašike kisele pavlake
- 60 g putera
- so
- 1 jaje
- OSTALO
- 1 jaje za premazivanje
- po želji sjemenke
Priprema
1.
Pripremiti kvasac da nadođe.
Umijesiti čvrsto i glatko tijesto od brašna, kvasca, ulja, soli, toplog mlijeka i vode, jajeta i pavlake. Podijeliti na 4 lopte, pobrašniti ih i ostaviti pokriveno 20 minuta da tijesto odmori.
2.
Na pobrašnjenom stolu razvaljati lopticu tijesta na prečnik oko 25 cm, premazati otopljenim puterom, zatim razvaljati narednu lopticu, staviti preko namazane jufke i ponavljati postupak s time da se zadnja jufka ne maže puterom.
Naslagane jufke razvaljati na debljinu od pola centimetra. Izrezati na 16 trokutića i premazati ostatkom otopljenog putera.
3.
Zarolati kiflice i poredati na pleh obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti sat vremena da nadođu.
Rernu zagrijati na 200 stepeni.
Kiflice premazati umućenim jajetom i posuti sjemenkama po želji. Peći 25-30 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar