petak, 25. prosinca 2015.

Vegetarijanska lazanja



Sastojci  4 osobe
500g pečuraka (raznih, može i samo jedna vrsta)
glavica crnog luka
25ml maslinovog ulja
4 čena belog luka
50ml paradajz pirea
300ml paradajz sosa
100g paradajza (svežeg ili iz konzerve)
150ml vode
1 kašičica sušenog timijana
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica šećera
1/2 kašičice mlevene crvene paprike
200g spanaća (svežeg ili zamrznutog)
250g lazanja
200g rikota sira
70g rendanog parmezana
200g mocarele




Priprema

  1. 1.
    Pečurke očistiti i krupno iseći. Staviti u dublji sud i sotirati na visokoj temperaturi. Nakon par minuta posoliti. Kad pečurke puste vodu, dodati seckani crni luk. Kuvati dok se voda ne ukuva, onda dodati maslinovo ulje i izmešati. Nakon dva minuta dodati seckani beli luk i kuvati još par minuta. Ubaciti paradajz pire, paradajz sos (ostavite malo sosa da podmažete tepsiju), sečeni paradajz i vodu. Izmešajte pa dodajte šećer, papriku, timijan i bosiljak. Kad proključa, smanjite vatru na tiho i ostavite da krčka 20 minuta.
  2. 2.
    Uključite rernu na 180 stepeni.
  3. 3.
    Dno tepsije podmažite paradajz sosom koji ste odvojili. Posložite red lazanja, po njima pospite polovinu rikota sira i polovinu opranog i osušenog spanaća. Ako koristite smrznuti, treba da je otopljen i oceđen. Preko spanaća ide pola količine mocarele i četvrtina parmezana. Na kraju stavite trećinu sosa sa pečurkama. Ponovite još jednom tako da imate dva identična sloja: lazanje, rikota, spanać, mocarela, parmezan, pečurke. Nako drugog sloja stavite još jedan red lazanja, ostatak pečuraka i pospite ostatkom parmezana.
  4. 4.
    Prekrijte tepsiju alu-folijom i pecite 25 minuta. Skinite foliju i pecite još 25 minuta. Kad je gotovo, ostavite da stoji desetak minuta pre služenja.


Nema komentara:

Objavi komentar