Sastojci
- 25 kom hurmi
- 200 g mljevenih oraha
- 300 g mljevenog keksa
- 3 kašike griza
- 250 g otopljenog maslaca
- 100 ml mlijeka
- PREMAZ ZA JUFKE
- 50 g otopljenog maslaca
- malo ulja
- PRELJEV ZA BAKLAVU
- 80 ml vrelog ulja
Priprema
- 1.Hurme kuhati u vodi 10tak minuta. Isprati ih hladnom vodom te oguliti i izvaditi kospe. Izgnjeciti ih da se dobije glatka smjesa. U posudu staviti keks, orahe, griz, kasu od hurmi, te sve pomijesati sa otopljenim margarinom i mlijekom. Dobro umijesati da se sastave svi sastojci.
- 2.uzimati po dvije jufke. Jednu premazati maslacem pa staviti preko drugu. I nju premazati maslacem. Staviti fil od hurmi i keksa na rub jufke, po dužoj strani i zarolati. Redati u pleh od sporeta(kod mene je ostao jedan red nepopunjen). Poredane rolne izrezati na zeljene sirine. Izrezanu baklavu preliti s vrucim uljem. Staviti da se pece prvo na 200C 10tak min, pa onda smanjiti na 180C 25min ili dok se fino ne ispeku, zarumene.
- 3.Agdu poceti kuhati negdje na sredini rolanja. U serpu staviti secer i vodu i nasjeceni limun i kuhati dok ne prokuha na najjacoj temperaturi, kada prokuha smanjiti na nizu i neka lagano kuha (bez jakog krckanja) dok se baklava ne ispece u rerni.
- 4.Preliti vrucu baklavu sa vrucom agdom
Nema komentara:
Objavi komentar